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July 26, 2002

The Honorable Andrew Rutnik

Commissioner

Department of Licensing and Consumer Affairs
Property & Procurement Bldg. No. 1

Sub-Base - Room 205

St. Thomas, U.S. Virgin Islands 00802

Re: Safari Buses Use on Federal Highway
A.G. File No. SOL-02-0789

Dear Commissioner Rutnik:

[ afn in receipt of an inquiry concerning the above-referenced matter. Thank you for your
request for an opinion on the legality of modified vehicles. Your specific question is as
follows:

Question:

Is it illegal for modified chassis vehicles (safari buses) to operate on Federal
Highways?

Answer: In general, No

The National Highway Traffic Safety Act does not prohibit the altering of certified
vehicles. It does, however, require that vehicles be certified and conform to the Federal
Motor Vehicle Safety Standards. Vehicles that have met the standards must display
certain enumerated labels. These labels must be affixed and remain on the vehicles at all
times. If a vehicle, before the first purchase, is altered other than by the addition,
substitution, or removal of readily attachable components such as mirrors or tire and rim
assemblies, or minor finishing operations such as painting, the vehicle must still conform
to the Federal Motor Vehicle Safety Standards. 49 C.F.R. § 567.7 states as follows:

A person who alters a vehicle that has previously been certified in accordance
with § 567.4 or § 567.5, other than by the addition, substitution, or removal of
readily attachable components such as mirrors or tire and rim assemblies, or
minor finishing operations such as painting, or who alters the vehicle in such a
manner that its stated weight ratings are no longer valid, before the first purchase
of the vehicle in good faith for purposes other than resale, shall allow the original
certification label to remain on the vehicle, and shall affix
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to the vehicle an additional label of the type and in the manner and form described
in § 567.4, containing the following information:  (a) The statement: “This
vehicle was altered by (individual or corporate name) in (month and vear in which
alterations were completed) and as altered it conforms to all applicable Federal
Motor Vehicle Safety Standards affected by the alteration and in effect in (month,
year).” The second date shall be no earlier than the manufacturing date of the
original vehicle, and no later than the date alterations were completed. (1) In the
case of passenger cars manufactured on or after January 1, 2000, the expression
“safety, bumper, and theft prevention” shall be substituted in the statement for the
word “safety”.

(2) In the case of multipurpose passenger vehicle (MPVs) and trucks with a
GVWR of 6,000 pounds or less manufactured on or after January 1, 2000, the
expression “and theft prevention” shall be included in the statement following
the word “safety”.

(b) If the gross vehicle weight rating or any of the gross axle weight rating of
the vehicle as altered are different from those shown on the original
certification label, the modified values shall be provided in the form specified
in § 567.4(g)(3) and (5).

(c) If the vehicle as altered has a different type classification from that shown
on the original label, the type as modified shall be provided.

Although the National Highway Traffic Safety Administration is authorized to issue
safety standards, it does not approve a manufacturer’s motor vehicles. Rather, the Safety
Act established a “self-certification” process, in which each manufacturer is responsible
for certifying that its products meet all applicable safety standards.

The requirements for modifications vary depending on whether the vehicle is new or used
and whether the individual owner as opposed to the manufacturer, dealer or repairman alters
it. It is assumed that most of the “safari buses” are altered by their owners to fit their needs
and that they are not new and for sale. If the vehicles were new or modified before purchase,
the NHTSA requires that the motor vehicles must comply with all applicable Federal motor
vehicle safety standards (FMVSS). Also § 108(a)(2)(A) of the Safety Act prohibits any

- manufacturer, distributor, dealer or motor vehicle repair business from knowingly rendering
inoperative any equipment or element of design installed on a vehicle in compliance with the
Safety Standards. However, the National Hi ghway Safety Administration has ruled that once
a motor vehicle is sold to its first retail purchaser, its use and any modifications made to it
become a matter of state interest. NHTSA opinion letter, Ref:207#208#2094210#302d:
11/14/94, attached. Thus, owners of used vehicles may personally make any modifications
or alterations they want to their vehicles without regard to the FMVSSs, subject only to
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applicable state requirements. As you are aware, there are no applicable requirements in the
Virgin Islands.
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In conclusion. the modification of a vehicle can be so extensive that it may subsequently
be classified as a new vehicle and would then be subject to the National T ransportation
Safety Standards. In the case of the safari buses, the modification of the chassis may be
so extensive that the result is a completely new vehicle.  Also if these modifications are
being made by a repair business, the company is responsible for certifying that its
products meet all applicable safety standards, Thus, it is advisable to ascertain whether
the buses are being modified by a business or company or the individual owners.

Additionally, you should obtain an opinion from the National Hi ghway Traffic Safety
Administration to see if as a result of the extensive modifications of these vehicles the
safari buses are considered new vehicles and if so should they comply with NHTSA
regulation 49CFR§571.7(e) of the Federal motor vehicle safety standards. The request
for an opinion should be accompanied with detailed specifications on the mod; fications,
alterations or additions of the safari buses. We would also suggest that photos of the
vehicles be included together with its expanded passenger loads.

Thus, the National Highway Safety Administration does not rule that certain vehicles are
illegal or that they cannot be transported in interstate commerce. Additionally, NHTSA
does not approve, endorse, or offer assurances of compliance to a manufacturer’s motor
vehicle. Rather, the administration, pursuant to the authority granted, issues motor
vehicle safety standards for new vehicles and items of motor vehicle equipment. And as
reiterated, the Safety Act established a “self-certification” process in which each
manufacturer is responsible for certifying that its products conform to applicable safety
standards. Also, NHTSA has the authority to investigate safety-related defects in motor
vehicles and motor vehicle equipment.

Finally, to summarize and reiterate: once a motor vehicle is sold to its first retail
purchaser, any modification made to it by its owner becomes a matter of state interest.
The Virgin Islands has no law equivalent to the National Traffic and Motor Vehicle
Safety Act. Therefore, a truck whose chassis is modified to transform it to a safar bus
would be subject to the federal law only if the work was done by someone not the owner,
and the work changes the vehicle in such a way that the vehicle no longer complies with
applicable federal safety standards. This would have to be decided on a case-by-case
basis. Even if a violation were found, it would be a violation of tederal law, not local.
This can only be ascertained by an inquiry to the NHTSA.
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Once again thank you for your inquiry. If you have additional questions concerning the
above, please let me know.

Sincerely,

. Stridiron
Attorney General

Cc® Honorable Franz A. Christian, Sr.




